vrijdag, september 29, 2006

Nagenieten[2] De huizen.

Het standaard plaatje van de Alpenlanden is dat van een houten chalet, behangen met bloembakken vol bloemen. Het Engadin is heel anders van stijl: de huizen zijn van steen, de muren gepleisterd en voorzien van prachtige schilderingen, Sgraffiti genoemd. Het traditionele engadinse huis is een witte kubus onder een puntgeveldak; de ramen zijn laag geplaatst. De indeling van de ruimte is al zo'n 500 jaar hetzelfde: een lange gang ( sulèr) van voor naar achteren, waar de stal gelegen is, daarlangs naast elkaar de keuken( chadafö), de voorraadkamer (chamineda) en de kamer ( stüva). boven bevinden zich de slaapkamers. De beneden ruimten zijn soms voorzien van prachtige houten betimmering, voorzien van gesneden lijsten ( zie foto's)


Hof Zuort; een 500 jaar oude boerenhoeve, nu in gebruik als bergrestaurant. De betimmering, het houtsnijwerk en de beschilderingen zijn 100 jaar oud.


Huizen in Guarda, het Orvelte van het Engadin.

Onder de pleisterlaag het materiaal van de streek: stenen. De deuren zijn van het plaatselijke dennen of larikshout. Soms zijn ze stevig op slot.

Veel huizen hebben bankjes bij de voordeur.

1 Comments:

Anonymous Anoniem said...

Prachtig!
Ik heb meteen zin om naar Zwitserland te vertrekken.

2:34 p.m.  

Een reactie posten

<< Home