zondag, april 11, 2010

Natuurexpeditie


Weet je hoe je het weer kunt voorspellen, hoe je vuur moet maken als je geen lucifers hebt, brood moet bakken boven een vuurtje? Wel eens een hut gebouwd met takken of een brug over een slootje? Al deze activiteiten en nog meer waren te doen bij het Bezoekerscentrum Dwingelderveld.
Als vrijwilliger bemenste ik de post "vuur maken" En dat was leuk!!!
"Stel je leeft in de steentijd en je hebt de hele dag met je stam rondgetrokken om voedsel te verzamelen en te jagen. Nu heb je je kamp opgeslagen en wil iedereen eten; jij moet vuur maken." Hiermee begon ik soms als zich weer een nieuwe groep bij de post meldde. Ze kregen dan vuurstenen en de kinderen begonnen fanatiek te slaan om vonken te krijgen. Moeilijk hoor! En de rest werd ongedurig, riep "honger, honger". Als het echt was geweest had er soms niks anders opgezeten dan koude groenten en rauw vlees.
Ook als je nu rond zou trekken is het handig als je niet afhankelijk bent van aanstekers die leeg raken of lucifers die nat worden. De oplossing: een firestick. Metaal tegen metaal wil best vonken en met droog materiaal als uitgeplozen touw, het pluis van een rietsigaar of iets dergelijks kun je wel een leuk vuurtje aan de gang krijgen.
Dat werd dus fanatiek geprobeerd. Wie er fanatieker waren, de vaders of de zonen? Ze deden niet voor elkaar onder. De stug doorwerkende meisjes hadden soms het vuur eerder aan de gang :)
Al met al een geweldige dag voor veel gezinnen en voor ons vrijwilligers niet in de laatste plaats.

Labels: , ,

1 Comments:

Anonymous designfirm said...

Nice post....

9:14 a.m.  

Een reactie posten

<< Home