vrijdag, maart 28, 2008

Steenmarter

Mijn vader vond gisteren op een van zijn zwerftochten een dode Steenmarter. Een Steenmarter is een van de roofdieren die in Nederland voorkomen. Samen met o.a. de zeldzamere Boommarter en de Das vormt hij de familie van de marterachtigen.
De Steenmarter rukt langzamerhand vanuit het oosten van het land op naar andere streken. Steenmarters verblijven graag op zolders, in schuurtjes, en kunnen daar een flinke rotzooi maken. Ze zijn vooral berucht om hun voorliefde voor het slapen onder de motorkap van auto's, waar ze zich dan ook gelijk maar vermaken met de bedrading. Het gevolg laat zich raden.
Oorspronkelijk is de Steenmarter een bewoner van wat meer bergachtiger gebieden.
Onze eerste echte kennismaking met dit dier was in de Franse Alpen. Op een van onze wandelingen zaten we even uit te rusten bij een paar vervallen schuren toen Harrie het gevoel kreeg bekeken te worden. Dat klopte: uit het dakraampje van de schuur schuin achter ons stak een nieuwsgierige Steenmarter zijn kop naar buiten en bestudeerde ons uitvoerig.

Voor deze Steenmarter is er helaas niets meer te zien. Voor ons een kans om hem juist eens goed te bekijken. Het opvallendste verschil met zijn familielid de Boommarter is de vlek op zijn borst. bij de Steenmarter is deze wit en loopt door tot op beide poten, bij de Boommarter is hij lichtgeel en blijft beperkt tot de borst.


Hoewel wat moeilijk te zien kun je je bij deze close-up wel voorstellen dat een bakje sla niet echt zijn lievelings kostje is. De Steenmarter is zo als al gezegd een roofdier en eet dus graag dierlijke kost. Eieren roven ( of jonge vogeltjes) doet hij maar al te graag. Een ei neemt hij mee in zijn bek en klimt met zijn sterke en scherpe klauwen zo langs een boomstam omhoog of omlaag.

Labels: ,

2 Comments:

Anonymous Anoniem said...

Hoi Ineke,

Leuke foto's van het Reestdal, mooi plek om te wandelen! Al was het weer niet zo geweldig, maar wel weer mooi voor de foto's,
Groetjes Hennie (van Zoom)

11:00 p.m.  
Anonymous Anoniem said...

Dit hoorde natuurlijk bij de vorige post, kun je dit nog wissen?
Groetjes Hennie

11:03 p.m.  

Een reactie posten

<< Home